STRETNUTIE  SVETLUŠIEK

 Tak pekne pomenovala 18. apríl 2024 v ružomberskej univerzitnej Knižnici Sergeja Michalkova redaktorka – estetička Mgr. Anna Čelková. Svetlušky letom-svetom svietia nielen sebe, ale vzájomne sa svetlom obdarúvajú.

V atmosfére stretnutia svetielka dobrých slov katolíckeho kňaza-básnika Pavla Ondíka, prekladateľa Jesenina, ktorý roky pôsobil v sibírskych dedinách a citlivo  uchopil dušu ruskej dediny (možno preto práve Jesenin), nazaj žičlivo zapôsobili a splynuli v jedno s duchaplným technickým objavovaním.

Krásne priestory knižnice akoby sami sa pripájali k rozprave tajomstiev digitalizácie IT technika, fyzika, ale aj hudobníka, ktorý technicky tvorí novú kulturovednú učebnicu RJ – Mgr. Mateja Kurtulíka, PhD.

V dramaturgii vzdelávacieho podujatia úvodné slovo patrilo autorovi pozvánky pedagógovi-grafikovi Mgr. Medveckému, ktorý upozornil na známy fakt „v edukácii niet maličkostí“ a zaujímavo rozšifrovával symboliku návrhu.

Metodický exkurz do autorských zákutí dvoch nových učebníc RUŠTINA NA DLANI (ZŠ) a VSTREČI S ROSSIJEJ SEGODŇA (SŠ, úroveň B1, B2) efektívne realizovali spoluautori Mgr. Stanislav Korityak (Praha) a PhDr. Milan Bujňák. Vysvetlenie kulturovedného smerovania cudzojazyčnej edukácie bolo pozoruhodne efektívne a emocionálne pôsobivé.

Záverečnú zaujímavú bodku obsahovo aj orátorsky ponúkli ružomberskí spisovatelia a ich predseda, riaditeľ univerzitnej knižnice PhDr. Radislav Kendera, PhD.

BOL TO DEŇ SVETLUŠIEK. Účastníci citlivo „prijali podané“, ako hovorieval skutočný BÁSNIK, TIEŽ RUSISTA – Milan Rúfus.

SVETLUŠKY, STRÁŽTE SVOJ PLAMEŇ!

Back to top
Close Offcanvas Sidebar